Verbeterde wondgenezing dankzij inzet van diëtist Jetske

De diëtisten van Carintreggeland, Liberein, Livio, de Posten, TriviumMeulenbeltZorg en Zorggroep Sint Maarten treffen elkaar al ruim 25 jaar tijdens een intercollegiaal overleg. Ze wisselen ervaringen uit en bespreken hoe de nieuwste protocollen en onderzoeken toegepast kunnen worden. In een serie over het werk van de diëtist in de ouderenzorg laten we zien hoe diëtisten te werk gaan. Jetske is diëtist bij de Posten. Met haar adviezen ondersteunt ze bij diverse zorgvragen, waaronder wondzorg.  

De rol van voeding in herstel
 
Als diëtist richt Jetske zich op de positieve rol van voeding tijdens herstelprocessen. “Voeding is belangrijk in alle opzichten, maar voeding bij ziektes vind ik extra interessant. Een goede voedingsinname is van groot belang voor de gezondheid en kan het herstel aanzienlijk bevorderen.” Daarom wordt Jetske vaak ingeschakeld wanneer een cliënt een langdurige wond heeft die niet goed geneest. “Ik begin altijd met een analyse van de voedingsinname om eventuele tekorten vast te stellen. Bij wondgenezing heeft het lichaam meer calorieën en eiwitten nodig om te herstellen: calorieën voor energie en eiwitten als bouwstenen voor de huid. Daarnaast spelen vitamines, mineralen en voldoende vocht een belangrijke rol.” 

Realistisch advies 
Jetske past haar adviezen altijd aan op de persoonlijke situatie van de cliënt. “Iedereen heeft andere behoeften en eetgewoonten. Daarom kijk ik niet alleen naar de cijfers, maar ook naar wat praktisch haalbaar is. Soms krijgen mensen door ziekte of pijn een verminderde eetlust, waardoor simpelweg meer eten vaak niet haalbaar is.”  In zulke gevallen maakt Jetske gebruik van medische voeding, zoals drinkvoeding of een eiwitsupplement. 

Multidisciplinaire aanpak 
Bij wondgenezing werkt Jetske samen met andere disciplines, zoals ergotherapeuten en wondverpleegkundigen. “De ergotherapeut geeft bijvoorbeeld advies over het wisselen van houding en hulpmiddelen om (doorlig)wonden te voorkomen en genezing te bevorderen. De wondverpleegkundige zorgt voor de directe behandeling en het in de gaten houden van de wond. Door de multidisciplinaire aanpak kunnen we de wondgenezing van zowel binnenuit als van buitenaf ondersteunen.” 

Persoonlijk contact
In haar werk staat persoonlijk contact voorop bij het geven van advies. “Ik vind het altijd bijzonder om mensen in hun eigen omgeving te mogen adviseren. Vaak bespreken we ook persoonlijke onderwerpen, zoals hobby’s of huisdieren, en dat schept een band. De cliënten waarderen het als ik langskom om niet alleen advies te geven, maar ook even een praatje te maken. Het mooiste aan dit werk is om advies te geven dat bijdraagt aan meer kwaliteit van leven.” 

Contact met auteur

x