Medezeggenschap
Als centrale cliëntenraad delen we de visie vanuit de cliënt en gaan we in het overleg in op de werkwijze van de lokale cliëntenraden en de centrale cliëntenraad. De leden van de lokale raad zitten het dichtst op de praktijk; zij horen en zien hoe het in de verpleeghuizen is gesteld en welke signalen er vanuit de wijkverpleging en thuis- en dagbegeleiding komen. In de centrale cliëntenraad zitten leden vanuit de diverse lokale raden.
De raad van bestuur en raad van toezicht waarderen de inbreng van de centrale cliëntenraad en vinden het zinvol om zo met elkaar in gesprek te gaan over de belangrijke vraagstukken en signalen die ze over en weer met elkaar kunnen delen in het belang van de cliënt.
Dit keer werd er uitgebreid gesproken over het ziekteverzuim bij Carintreggeland. De raad van bestuur gaf uitleg over mogelijke oorzaken van het verzuim. Het werk in de zorg kan zwaar zijn, maar er zijn ook maatschappelijke omstandigheden die hierbij een rol kunnen spelen zoals het verlenen van mantelzorg in de privésituatie, extra zorg in het jonge gezin, een lastige privésituatie of veranderingen in werkwijzen binnen de organisatie.
Er komt veel op medewerkers af. Waardoor het lastig kan zijn om hierin een goede balans te vinden. Dit kan op langere termijn uitval veroorzaken.
Als Centrale Cliëntenraad vinden we het belangrijk om ook over dit soort vraagstukken te spreken met de raad van bestuur en de raad van toezicht. Aandacht voor de medewerker komt ten goede aan de zorg voor de cliënt!
Verder is er in de bijeenkomst nog uitgebreid gesproken over de rol van de lokale cliëntenraden en de centrale cliëntenraad. En met name de bezetting binnen de raden. Het is een aandachtspunt voor de raden hoe ze opvolgers kunnen zoeken en vinden die tijd en kennis hebben om deel te nemen in de raad.
‘Versterking van de raden’ is een pijler van de wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz).