'Snuffelbaan' werkt in ouderenzorg

'Snuffelbaan' werkt in ouderenzorg

Carintreggeland blij met interesse

Een betaalde stage -officieel oriëntatiebaan- houdt in dat zijinstromers drie maanden 'snuffelen' aan de zorg. Ze krijgen een indruk van de praktijk zonder alle schepen achter zich te verbranden. Hun 'oude' baan opzeggen is vaak niet nodig, omdat het om een beperkt aantal uren gaat. Stel dat het geen succes is, dan is er nog geen man overboord.

Een betaalde stage -officieel oriëntatiebaan- houdt in dat zijinstromers drie maanden 'snuffelen' aan de zorg. Ze krijgen een indruk van de praktijk zonder alle schepen achter zich te verbranden. Hun 'oude' baan opzeggen is vaak niet nodig, omdat het om een beperkt aantal uren gaat. Stel dat het geen succes is, dan is er nog geen man overboord.

Carintreggeland, aanbieder van ouderen- en thuiszorg, ziet de oriëntatiebaan als een van de manieren om slimmer te werken. "Je weet dat de arbeidsmarkt krapper wordt en dan moet je creatief zijn", zegt Inge Zwijnenberg, lid van de raad van bestuur. "Wij zetten in op meer technologie, lager ziekteverzuim en betrekken familie en mantelzorgers vaker bij de zorg van hun naasten. De betaalde stages horen hier ook bij. Dit helpt ons enorm."

Kijken of het klikt

De stagiaires werken minimaal 12 en maximaal 20 uur in de week. Carintreggeland en de aspirant werknemer kijken of het klikt. Is dat zo, dan krijgt de nieuwe medewerker een opleiding aangeboden. De baas betaalt. De ervaring is dat er uiteindelijk van alle sollicitanten, dit jaar dus al 150, er een substantieel aantal in dienst komt.

Ruim drie jaar geleden introduceerde Carintreggeland de oriëntatiebaan. De eerste jaren waren er twee wervingsperiodes per jaar voor de BBL-opleiding die opleidt tot helpende of verzorgende individuele gezondheidszorg (IG). Sinds dit jaar wordt het hele jaar door geworven. "Voordeel van de oriëntatiebaan is dat je kunt kijken of de zorg bij je past", zegt recruiter Christy Prins van Carintreggeland. "We hebben kapsters, bloemisten en horecapersoneel, maar ook mensen uit andere beroepen. Het idee om te switchen naar de zorg komt soms na het overlijden van een naaste of nadat iemand mantelzorger is geweest."

Samen via ZorgStart

Twentse werkgevers in de zorg, waaronder Carintreggeland, werven sinds eind 2023 gezamenlijk zijinstromers via ZorgStart. Een landelijk initiatief, dat regionaal is opgepakt door het Leerwerkloket Twente, het Werkgeversservicepunt Twente en werkgeversorganisatie WGV zorg en welzijn.

Ook zorgverzekeraar Menzis, ROC van Twente en hogeschool Saxion doen mee. Voor een periode van drie jaar profiteert ZorgStart van 1 miljoen euro subsidie van Twente Board, het regionale overlegplatform van bedrijfsleven, onderwijs en overheid.

Elmaine switcht van baan en gaat terug naar school

Elmaine Visser uit Bentelo werkte eerder als manusje van alles bij een wasserij in Vorden. "Wassen, strijken, mangelen en was wegbrengen. Ik deed wat moest gebeuren. Maar het bedrijf hield op te bestaan en ik stond op straat. Mensen uit mijn directe omgeving zeiden dat de zorg bij mij zou passen. Ze vinden me een zorgzaam persoon en prettig in de omgang."

De Bentelose was 50 jaar toen ze begon bij Carintreggeland. Ze deed ervaring op in zowel een verpleeghuis als in de thuiszorg. In september gaat ze na dertig jaar weer terug naar school. Ze combineert werken en leren, maar heeft ook nog twee andere banen. 'Bezige bij' Elmaine Visser is op vrijdag kapster aan huis en werkt daarnaast tien tot vijftien uur per maand bij een uitvaartonderneming. Ze had nooit kunnen bedenken dat ze ook nog voor de zorg zou kiezen.

Vakantierooster

Zijinstromers zijn van alle leeftijden. Van begin 20 tot een eind in de 60. Het voordeel voor zorgorganisatie Carintreggeland is dat ze breder werft dan alleen onder jonge werknemers die net van school komen.

"We hebben veel 17-jarigen", zegt recruiter Christy Prins. "Ze kiezen voor de zorg, maar haken regelmatig af. Het voldoet niet aan hun verwachtingen. Zijinstromers maken een bewustere keuze voor een ander beroep."

Tijdens de stage ervaren de kandidaten hoe het is om onregelmatig en in de weekenden te werken. Elmaine Visser beviel de oriëntatiebaan zo goed, dat ze er alvast een vakantiebaan aan overhoudt. Ze werkt als helpende in opleiding in verpleeghuis De Stoevelaar in Goor. Met collega's vult ze gaten in het rooster waardoor vaste krachten op vakantie kunnen.

Stagiaires binden

Ook daar gaat Carintreggeland slim mee om, zegt bestuurder Inge Zwijnenberg van de zorgorganisatie. "We krijgen de bezetting in de zomer rond, omdat we daar in de winter al mee bezig zijn. Dan binden we stagiaires aan ons voor de vakantieperiode", aldus de bestuurder.

Josien Kodde

 

Bron: de Twentsche Courant Tubantia / 6 augustus 2024

Contact met auteur

x