Samen veranderen en waardevol werken komen letterlijk samen in de huiskamer op locatie Titus Brandsmahof

Samen veranderen en waardevol werken komen letterlijk samen in de huiskamer op locatie Titus Brandsmahof

“We willen niet meer anders!” Zo klonk het in de gezellige huiskamer Beeklust op de locatie Titus Brandsmahof. De twee enthousiaste collega’s Janet (helpende plus) en Riny (verzorgende IG) vertelden met veel lof over de mooie ontwikkeling op hun afdeling. Deze ontwikkeling zet een mooie stap in de richting van het opendeurenbeleid. Dit beleid zorgt ervoor dat zorgverleners, snel bij elkaar kunnen komen om vragen te stellen, informatie uit te wisselen en beslissingen te nemen. Het opendeurenbeleid heeft de samenwerking binnen het team sterk verbeterd en zorgt ervoor dat iedereen zich ondersteund voelt in het werk.

Vlak voor de zomermaanden ging de verbouwing van start. Voorheen waren er twee aparte woningen met een eigen woonkamer en keuken. Iedere woning had 6 bewoners. Deze twee woningen zijn via een open deur, nu met elkaar verbonden. Met aan de ene kant een gezellige huiskamer en aan de andere kant een eetkamer. Er lopen nu 12 bewoners rond die bij elkaar kunnen buurten, samen koffie kunnen drinken en door meer loopruimte ook veel beter rond kunnen wandelen. En het team werkt als één team. Dit is een mooi voorbeeld van een opendeurenbeleid.

Wellicht lijkt het op het eerste oog een spannende verandering, wat vragen met zich meebrengt. Is het niet heel druk? Is er nog wel overzicht? In de praktijk zijn deze vragen helemaal niet aan de orde. De twee collega’s zien enkel voordelen. “Het was even zoeken naar een goede indeling en hoe we bijvoorbeeld de eettafels het beste konden neerzetten. Door hierin wat uit te proberen kom je vanzelf tot een inrichting wat in beide ruimtes goed werkt. We zien zulke mooie ontwikkelingen. Er ontstaat echt een groepsgevoel, wat leidt tot een mooie dynamiek tijdens gesprekken.” Vertelt Riny. “Bewoners gaan elkaar automatisch helpen, doordat ze meer mensen om zich heen zien speelt er ineens een soort verantwoordelijkheidsgevoel op. Er is een hoge betrokkenheid onderling.” Vult Janet aan. En té druk is het niet, want de collega’s zien ook dat de bewoners zich gewoon terugtrekken naar hun kamer, wanneer ze daar behoefte aan hebben.

Sterker nog, er is meer rust. De bewoners hebben veel vrijheid en ruimte. Ook straalt er meer licht naar binnen, wat bijdraagt aan dit gevoel. En er is nog altijd genoeg toezicht.

Uiteraard is toezicht een belangrijk punt met oog op kwaliteit. Met deze ontwikkeling is er juist méér toezicht. “Wanneer ik het ontbijt aan het klaarzetten ben, kan ik een snelle blik werpen op de andere kant van de ruimte om te zien wat daar gebeurt.” Zegt Riny. In 1 oogopslag is de hele ruimte overzien.

“Voor de werkdruk heeft het ook een positieve uitkomst”, legt Janet uit. Je doet nu geen dingen dubbel. Voorheen zette ik koffie en thee op hetzelfde moment als Riny in de andere woning. Nu maak ik voor 12 bewoners koffie. De meeste bewoners zitten dan al gezellig aan tafel, waardoor ik in korte tijd de hele ruimte heb voorzien van een kopje koffie. En op dat moment kan Riny bijvoorbeeld bestellingen doen of al rapportages schrijven. En ook gezellig zittend aan een tafel in de huiskamer.

Onder het motto ‘een deur kan op meerdere manieren open’ is dit een mooie stap in het opendeurenbeleid en om kleinschalige woonvormen grootschaliger te organiseren. Veranderingen kunnen spannend zijn, maar ook veel voordelen met zich meebrengen. De twee collega’s willen niet meer anders en vinden deze manier van werken prettiger dan voorheen. Dat is voor hen waardevol werken.         

 

    

Contact met auteur

x