Welzijn bewoners
Volgens diëtist Rineke Overbeek (foto, links) kan het belang van een goede sfeer niet genoeg worden benadrukt. “Het is wetenschappelijk bewezen dat een goede maaltijdambiance een positieve invloed heeft op de inname van eten en drinken door bewoners in een verpleeghuis.” Haar collega Heleen Landsheer (foto, rechts) beaamt: “En niet minder belangrijk, een fijne en gezellige maaltijd draagt ook bij aan het welzijn van de bewoners.”
Maaltiviteit
Volgens de diëtisten proberen veel zorgmedewerkers de maaltijd gezellig te maken, maar komt dit door tijdsdruk soms in het gedrang. Daarom introduceerden ze de term maaltiviteit: “Dat betekent voor ons dat je van elk eet-en drinkmoment een activiteit maakt. In een fijne ambiance, met rust en aandacht voor de eigen regie.”
In een workshop laten ze zorgmedewerkers zelf ervaren wat ambiance rondom eten en drinken met hen doet.
Rineke: “We creëren hierbij een gewenste en een ongewenste setting. In de wenselijke situatie is de tafel volledig gedekt, zitten zorgmedewerkers aan tafel, kiezen bewoners aan tafel wat ze willen eten en drinken en worden zij geholpen indien dit nodig is.”
En in de ongewenste situatie? “Dan krijgen de bewoners een besmeerde boterham met beleg die voor hen is gekozen onder een cellofaantje. Acterende medewerkers praten over de hoofden van de bewoners over hun vakantie, een behandelaar komt binnen en doet mee aan het gesprek en piepers gaan af.”
Leermomenten
Halverwege wisselen de zorgmedewerkers van setting en na afloop worden de ervaringen besproken. “Het is mooi om te zien dat iedere medewerker zijn eigen leermoment uit deze workshop pakt”, vertelt Heleen. Een greep uit de reacties: ‘Ik ga nooit meer de afwasmachine alvast inruimen tijdens het eetmoment’. ‘Ik ben van mezelf best druk, het is echt belangrijk dat ik hier bewust van ben tijdens het eten’, ‘Een bewoner op mijn afdeling is heel slechtziend; ik moet het bestek rustiger neerleggen, zodat hij niet schrikt.’ Heleen: “Wij merken dat de groep die begint in de ‘foute lunch’ zelfs tijdens de tweede rustige lunchsetting na een kwartier pauze nog steeds veel drukker is, meer overprikkeld. Voor mensen met een verstoord brein door ouderdom of dementie zijn deze prikkels veel minder goed te verwerken.”
Oefen zelf
Probeer in een druk personeelsrestaurant, een druk feestje, een drukke kledingzaak eens 30 seconden te ervaren welke indrukken er op je af komen: geluiden, beelden, geuren, misschien lichamelijke contacten. Hoe ervaar je dat? Wat zou dit doen bij iemand met een verstoord brein.