Belangrijke mijlpaal voor acute zorg in Twente en Oost-Achterhoek

Belangrijke mijlpaal voor acute zorg in Twente en Oost-Achterhoek

De vraag naar acute zorg stijgt en wordt steeds complexer, terwijl het aanbod achter blijft vanwege personeelskrapte. Zorgcoördinatie wordt als één van de oplossingen gezien om de toenemende druk op de acute zorg het hoofd te bieden. We hebben een belangrijke stap gezet in het verbeteren van de acute zorg in Twente en de Oost-Achterhoek. De aanvraag voor zorgcoördinatie is namelijk goedgekeurd! 

Wat is zorgcoördinatie?
Zorgcoördinatie betekent het regionaal, gezamenlijk organiseren en coördineren van acute zorg door verschillende zorgaanbieders. Het is een initiatief om de druk op de zorgsector door personeelstekort enerzijds en de toenemende zorgvraag door vergrijzing anderzijds het hoofd te bieden. Het doel van zorgcoördinatie is dat de patiënt met een acute zorgvraag de juiste zorg, door de juiste zorgverlener, op het juiste tijdstip, op de juiste plek ontvangt.

Financiering
Om zorgcoördinatie in de regio te kunnen invoeren is financiering nodig. Het ministerie van VWS stelt hiervoor zogenoemde ‘transformatiemiddelen’ beschikbaar. ROAZ-Euregio heeft in samenwerking met alle deelnemende zorgorganisaties eind juni een aanvraag, een zogenoemde ‘snelle toets’, ingediend voor transformatiegelden om zorgcoördinatie in Twente en de Oost-Achterhoek te kunnen inrichten. Zorgverzekeraars Menzis en VGZ hebben de snelle toets beoordeeld en deze week hebben we het bericht gekregen dat hij is goedgekeurd.

Het plan
In de goedgekeurde snelle toets staat een invoeringsplan op hoofdlijnen en waarom zorgcoördinatie zo belangrijk is. Samengevat: we willen zorgcoördinatie inzetten door te werken vanuit twee fysieke locaties. Een in Twente en een in de Oost-Achterhoek. Hier willen we gedurende de avond-, nacht- en weekenduren de triage- en coördinatiecapaciteit zo optimaal mogelijk gaan benutten. Ook gaan we zorgverleners vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week helpen bij het vinden van de best passende plek voor patiënten die vervolgzorg nodig hebben.

Belangrijke mijlpaal
De goedkeuring van de snelle toets door de verzekeraar is een belangrijke mijlpaal. We kunnen nu verder met de volgende stap: het maken van een gedetailleerd transformatieplan. Hier zijn we achter de schermen al mee gestart en we werken hier de komende maanden hard aan verder.  

Deelnemende organisaties
De deelnemende organisaties in dit initiatief zijn SHT-THOON, CHPA-FEA, Mediant (mede namens Dimence), Liberein namens Zorgschakel Enschede (Livio, De Posten, Manna en Liberein), Carintreggeland/Alerta (mede namens Zorggroep Sint Maarten, Zorgaccent, Zorgfederatie Oldenzaal, Trivium MeulenbeltZorg), Ambulance Oost, Medisch Spectrum Twente, Ziekenhuisgroep Twente, Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Huisartsenorganisatie Oost-Gelderland, Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, Sensire, Careaz, GGNet en Witte Kruis.

Contact met auteur

x