Aandacht geven en luisteren met een open hart

Afgelopen jaar is onze collega Rienke Vedders-Dekker, geestelijke verzorger van Carintreggeland, gepromoveerd. Daar zijn we natuurlijk heel trots op. Haar proefschrift draagt de titel ‘Hoe kostbaar is een kwetsbaar mens: kwetsbare ouderen, diaconaat en de Wmo’. Rienke heeft onderzocht wat ouderen nodig hebben en hoe verschillende organisaties, zoals kerken, maatschappelijke instellingen en zorgorganisaties, hen kunnen ondersteunen. De uitkomsten zijn enorm waardevol, daarom delen we deze graag met jou.

Samenwerken aan een zorgzame en inclusieve samenleving
Rienke heeft onderzoek gedaan in zowel een landelijk als een stedelijk gebied inTwente. Daaruit blijkt dat ouderen overal dezelfde behoeften hebben. Kwetsbare ouderen willen graag zelfstandig blijven, iets betekenen voor anderen, gehoord worden en aandacht krijgen. Het zijn vaak de kleine dingen die het leven voor hen waardevol maken: een schoon huis, een goed gesprek of de natuur. Wat het leven waardevol maakt, is voor iedereen anders. Praktische hulp is meestal wel aanwezig, maar veel ouderen missen gesprekken over belangrijke levensvragen. Vragen zoals: Wat maakt mijn leven de moeite waard? Hoe ga ik om met verlies? Wat betekent het om ouder te worden? Eenzaamheid is bijvoorbeeld een groot probleem, maar ouderen praten er niet graag over. Rienke benadrukt dat het welzijn van kwetsbare ouderen vraagt om écht te luisteren naar hun diepere behoeften. Het is belangrijk dat we ouderen echt zien en horen. Door samen te werken met kerken, maatschappelijke organisaties en geestelijk verzorgers kunnen we als zorgprofessionals bijdragen aan een inclusieve en zorgzame samenleving. Wanneer ouderen verhuizen naar een zorgorganisatie, voelt dat vaak als hun laatste adres. Ze vragen zich af: wat ben ik nog waard? Juist dan zijn aandacht, contact met anderen en meedoen aan activiteiten van groot belang.

Luister goed en zonder oordeel
Als je wilt weten wat het leven de moeite waard maakt, dan is daar geen standaard antwoord op te geven. Bij Carintreggeland luisteren we daarom naar de levensverhalen van mensen. We willen weten wat iemand heeft meegemaakt en wat belangrijk voor die persoon is. Echte aandacht is de basis voor goed contact. Luister goed en zonder oordeel naar de verhalen van mensen en laat hen uitpraten. Toon interesse en medeleven. Samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare ouderen een goed leven ervaren. Hieronder delen we graag een voorbeeld uit de praktijk van Rienke.

Vertrouwen in een moeilijke periode
Een andere bewoner die voor een zware operatie stond, vroeg Rienke om een gesprek en een gebed. Hij had in zijn leven veel meegemaakt: een scheiding, ziekte en periodes van opname in een psychiatrische instelling. Door stil te staan bij zijn zorgen en samen te bidden, vond hij rust en ging vol vertrouwen de operatie in. Tot zijn verbazing had hij weinig pijn. Ondanks verdere gezondheidsproblemen vond hij rust en besloot meer aandacht te besteden aan wat voor hem belangrijk was in het leven. Hij wilde zich op 74-jarige leeftijd laten dopen. “Ik wil niet ongedoopt voor God verschijnen,” zei hij. In het bijzijn van enkele zorgmedewerkers heeft Rienke hem gedoopt, een bijzonder moment voor iedereen.

Kleine gebaren, een groot verschil
Niet iedereen ziet zijn leven als waardevol, maar er is altijd iets wat we kunnen doen. Dit hoeft niet altijd een diepgaand gesprek te zijn; een kaartje, mailtje of telefoontje kan al heel veel betekenen. Luister goed naar het verhaal van mensen en laat hen uitpraten. Toon oprechte interesse en meeleven, ook tijdens de zorghandelingen. Het zijn de kleine gebaren die het verschil maken. Aandacht geven is iets wat iedereen kan. En als extra hulp nodig is, kunnen we doorverwijzen naar b.v. een geestelijk verzorger of een andere passende hulpverlener. Samen kunnen we bijdragen aan een menswaardig en zinvol bestaan voor kwetsbare ouderen. Laten we aandacht geven en luisteren met een open hart.

Interesse
Ben je geïnteresseerd in het proefschrift van Rienke? Neem dan contact op met Rienke Vedders-Dekker.

Contact met auteur

x